Orientalne placki ziemniaczane

Orientalne placki ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg ziemniaków

    1
  • dkg kiełbasy, najlepiej jakiejś ostro przyprawionej

    10
  • cebulki dymki razem ze szczypiorem

    4
  • ząbki czosnku

    2
  • łyżki posiekanej natki pietruszki

    2
  • łyzki mąki pszennej

    4
  • łyżeczki zmielonych ziaren kolendry

    1/3
  • łyżki ciemnego sosu sojowego

    2-3
  • łyżeczka mielonego pieprzu

    1
  • sól

    do smaku:
  • olej

    do smazenia:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie. Są pikantne i aromatyczne, świetnie smakują z dodatkiem salsy albo sałatki i kwaśnej śmietany

Ziemniaki obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Czosnek i całą dymkę posiekać. Pokrojone składniki dodać do ziemniaków, dosypać mąkę, natkę, przyprawy, dolać sos sojowy, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje ciasta dużą łyżką i spłaszczać je. Smażyć z obu stron aż się dobrze zrumienią. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ja podaję gorące, z salsatką, Syn polewa je sobie jeszcze kwaśną śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

12.01.2013 18:57
w sumie racja - chociaż jeszcze jest sos sojowy - ale prawdę mówiąc po prostu musiałam je jakoś nazwać, może niezbyt trafnie...

Aga20

12.01.2013 09:49
W tym przepisie tylko kolendra jest orientalna. Nie wiem skąd pojęcie, że kiełbasa i natka pietruszki są orientalne?

haniaa

12.01.2013 07:33
pewnie są bardzo aromatyczne... hmmm mniam

angelika14

12.06.2012 17:47
interesujący przepis

Misia90

08.08.2011 22:49
fajne

Marysia

08.08.2011 21:06
fajne

Karolina69

08.08.2011 17:41
fajne

Grażyna13

14.04.2011 09:38
Super odmiana !

banditka

08.09.2010 11:15
fajne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat