Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowy Jaś

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dkg fasoli Jaś 50
dkg cienkiej, chudej kiełbasy 20
dkg chudego, wędzonego boczku 10
cebula 1
dużych ząbków czosnku 5
dojrzałych pomidorów 5-6
łyżki koncentratu pomidorowego 30% 2
Liść laurowy suszony Prymat 2
łyżeczki ziołowej mieszanki prowansalskiej 1/2
łyżeczka suszonego majeranku 1
łyżeczki mielonego pieprzu 1/3
łyżeczka soli 1

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowy Jaś

Możecie mówić, że to fasolka po bretońsku albo bretończyk po fasolsku...dla mnie to po prostu pomidorowy Jaś.

Fasolę, jeśli jest zeszłoroczna i sucha, zalewamy zimną wodą i odstawiamy, aby napęczniała, na całą noc. Teraz, w sezonie, kiedy jest świeża, nie musimy tego robić, wystarczy po prostu zalać wodą i od razu gotować, dodając tylko liście laurowe. Gotujemy ją aż będzie prawie miękka. Kiedy fasola się gotuje sparzamy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek, kiedy się zrumienią dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy i przekładamy zawartość patelni do podgotowanej fasoli. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pomidory i zioła. Dusimy aż fasola będzie miękka. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Fasolę soli się dopiero pod koniec przygotowywania potrawy, ponieważ skórka okrywająca ziarno nie mięknie w kontakcie ze słonym. Ja nie zagęszczam sosu mąką, ale jeśli ktoś lubi bardzo gęsto...

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 18.09.2011 18:16
dobre
Misia90 08.08.2011 22:47
fajne
Marysia 08.08.2011 21:04
fajne
Karolina69 08.08.2011 17:41
fajne
Henryka2 08.06.2011 23:42
Właśnie gotuje mi się Wielki Jaś i tym razem zrobię \"po Twojemu\"
Ewelina38 22.03.2011 09:53
bardzo apetycznie wygląda :) i ogólnie bardzo ciekawy przepis
anecia04 20.08.2010 09:51
wspaniały włoski smak można także serwować z makaronem penne czy fussilli

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak