Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 80 g
sól szczypta
masło 70 g
mąka pszenna 450 g
drożdże świeże 16 g
mleko 1 i 1/8 szklanki
jagody 200 g
miód 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżki
cukier do smaku
lukier do dekoracji
jajko 1 duże
twaróg 150 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

Nadzienie: Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.

Ciasto: Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym.

Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległości około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta31 26.07.2011 20:23
przepysznie wyglądają :) super pomysł
Hanna11 19.07.2011 21:44
smacznie wygladają
romanrafal
romanrafal 09.04.2011 17:57
super
eli82 03.03.2011 09:10
smacznie wygląda
Magdalena1110 16.02.2011 18:54
świetne
Iwona56 07.01.2011 09:06
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak