Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort z rabarbarem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/3 szkl.
mąka 3/4 szkl.
mąka 3 łyżki
margaryna 2/3 kost.
cukier puder 1/2 szkl.
rabarbar 1 kg
wino białe 3/4 szkl.
cukier 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana 3 łyżki
wiórki kokosowe
galaretka truskawkowa 1 szt.
Krem: 1 szkl.
mleko 1 szkl.
jajko 3 (na korpus)

Przepis i sposób przygotowania na: tort z rabarbarem

żółtka ytrzeć na krem z 1/2 cukru.białka ubić na sztywno z resztą cukru i połączyć z żółtkami,dodać mąkę i wymieszać wylać do tortownicy i upiec 40min.w temp.160st.po wystudzeniu przekroić na dwa placki,przygotować krem,mleko zmiksować z mąką,mieszając gotować w kąpieli aż masa zgęstnieje,mardarynę utrzeć z cukrem,powoli dodawać po łyżce budyniu mieszając,połowę kremu posmarować na placku,wstawić do lodówki,rabarbar umyć pokroić i zalać winem,dodać cukier i gotować 5min.1/3 odłożyć a resztę zagęścić mąką ziemniaczaną zmieszaną z odrobiną wody,wystudzić i posmarować na kremie,przykryć drugim plackiem,posmarować resztę kremu,na wierzch rozłożyć odłożony rabarbar i zalać tężejącą galaretką rozrobioną w 3/4 porcji wody,schłodzić i posypać boki wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 08.09.2012 00:11
super tort
mirosława4 06.01.2011 21:22
dzięki za przypomnienie:)
mirosława4 06.01.2011 21:21
to jest tort bez proszku do pieczenia
MAR3STA 06.01.2011 20:58
świetny przepis!
MAR3STA 06.01.2011 20:57
nie wiem czy mi się zdaje czy zapomniałaś o proszku do pieczenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak