Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 250 g
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 5 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ser
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 1/2 kostki
jaja 3 szt.
cukier 1 szklanka
ponadto :
brzoskwinie 1 puszka
białko 5 szt.
cukier 3/4 szklanki
twaróg 1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką

Ser: Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając.

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto będzie twarde na tyle, by je zetrzeć na tarce).

Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową.

Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części. Białka ubić na sztywno z cukrem.

Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.

Piec około 1 h w temperaturze 180ºC. Najsmaczniejszy na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hanna11 11.01.2012 21:10
pyszności:)
Ela15 03.09.2011 10:29
ekstra
pigila
pigila 30.08.2011 15:46
super
Beatris 10.07.2011 18:15
Kiedyś bardzo często robiłam takie ciasto. A w Twoim przepisie brakuje mąki. Pewnie przeoczyłaś. Myślę, że 3 szklanki byłoby w sam raz.
ilonkowy 15.02.2011 21:25
uwielbiam sernik pod każdą postacią! 6+ Dla Ciebie za ten przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak