Kurka pekińska z soczewicą

Kurka pekińska z soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dość dużych liści kapusty pekińskiej (długości ok.30 cm)

    10
  • szkl. soczewicy czerwonej

    3/4
  • dkg świeżych kurek

    50
  • kawałek papryczki chili (ile dodacie zależy od Waszych upodobań)

    1
  • puszka 400g pomidorów krojonych bez skórki

    1
  • czubata łyżki koncentratu pomidorowego 30%

    2
  • łyżeczka suszonego tymianku

    1
  • łyżki masła

    2
  • sól, pieprz mielony, cukier

    do smaku:
  • jajko

    1 (opcjonalnie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapusta, grzyby...Mogłam napisać: gołąbki z grzybami, ale...lubię śmieszne nazwy potraw :-)))

Soczewicę płuczemy, zalewamy 1 szkl. wody, moczymy 15 min, następnie gotujemy aż soczewica wchłonie wodę, odkładamy czubatą łyżkę do sosu. Kurki czyścimy, płuczemy, osączamy. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy połowę posiekanej cebuli, dodajemy posiekane chili i grzyby, dusimy pod przykryciem 5 min.. Następnie dodajemy do grzybów tymianek, podgotowaną soczewicę i mieszając smażymy aż odparuje cały płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Do masy wbijamy surowe jajko, mieszamy dokładnie. Liście kapusty płuczemy, wkładamy, tylko na chwilę!, do osolonego i lekko posłodzonego wrzątku, wyjmujemy, osączamy. Przycinamy grubsze końce, jakieś 1/3 długości liścia, i kroimy je w paseczki.W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy resztę cebulki, dodajemy posiekane końcówki liści kapusty, dusimy chwilę i potem zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy odłożoną soczewicę (zagęści nam sos), koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soli. Na każdy liść nakładamy dużą łyżkę farszu, zawijamy tak jak zwykłe gołąbki i wkładamy je do sosu, dusimy ok. 15-20 min. Przyznam, że smak potrawy pozytywnie mnie zaskoczył, soczewica pięknie zgrała się z kurkami i tymiankiem, no i z sosem pomidorowym. Ja używam soczewicy takiej drobnej, łuskanej, połówki ziaren. Jeżeli macie inną, w całych ziarnach, należy ją odpowiednio dłużej moczyć i gotować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

aisoglam

25.11.2012 01:15
Bardzo ciekawe zestawienie smaków... no i forma... bomba!

goofy9

25.06.2012 15:09
ciekawe

Sylwia56

19.04.2012 23:41
sama pychota

Agnik

25.01.2012 21:11
mniam

Misia90

07.08.2011 02:52
fajne

Marysia

07.08.2011 02:21
fajne

Karolina69

07.08.2011 02:09
fajne

FAFIK

22.07.2011 06:44
Pysznie wyglada!

Tomek13

01.07.2011 22:18
super

Tomek13

10.04.2011 22:36
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat