Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z Kury

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
kostka rosołowa 1 sztuka
pietruszka do smaku
koperek do smaku
marchew 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 0,5 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
cebula 1\\4 sztuki
serca drobiowe 5-10 dkg
Wątróba (z kurczaka) 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z Kury

Kurczaka myjemy następnie patroszymy i znów myjemy.
Wycinamy piersi z kurczaka na drugie danie .
Umytego i wypatroszonego kurczaka wstawiamy w dużym garnku zalanego dużą ilością wody.
Gdy rosół zaczyna się gotować my w tym czasie obieramy marchew, pietruszkę , seler (myjemy to wszystko razem z porem i obraną cebulą)
Marchew kroimy na dowolne wielkości , ja kroje marchew na pół i oby dwie połówki na 4.
Pietruszkę tak samo , a seler w sporą kosteczkę.
Por z talarki a cebulę całą.
Gdy już wszystko mamy obrane i umyte możemy wrzucać do naszego rosołu .
Gdy rosół się zagotuje będzie pływać po nim piana , trzeba ją zebrać siteczkiem lub łyżką.
Następnie płuczemy serduszka i wątróbkę i dodajemy do rosołu .
Do smaku wrzucamy kostkę rosołową oraz pieprzymy.
Przy końcu gotowania dosłownie 5min przed wyłączeniem dodajemy koperek , natkę pietruszki chyba że mamy świeżą lub mrożoną ale to nie ważne bo i tak dodajemy około 5min przed wyłączeniem rosołu.

Podajemy z makaronem , Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak