Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krążki kalmara z bakłażanem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalmary -krążki 1/2 kg
bakłażan 1/2 szt
czosnek 2 ząbki
papryczka chilli 1 szt
sos chili
oliwa 3-4 łyżki
sok z cytryny
sól
rukola 1/2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Krążki kalmara z bakłażanem

Bakłażan obieramy, kroimy na plastry solimy z obu stron.
Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, posiekanej papryczki chili, sosu chili i soku z cytryny robimy marynatę. Wrzucamy do niej krążki kalmara- dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 1 godz.
Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy dokładnie i smażymy na odrobinie oliwy z obu stron.
Kalmary wraz z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię- smażymy króciutko, aż kalmary z przezroczystych staną się białe.
Na talerz wykładamy rukolę, kładziemy na niej plasterki bakłażana, kalmary i polewamy sosem, który pozostał z marynaty i smażenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 03.09.2012 20:03
uwielbiam kalmary
zuzanna_z 04.05.2012 12:51
fajne
smakoszek 26.07.2011 10:38
bardzo ciekawe,nie jadłem
Iwona45 21.07.2011 18:45
super
Gosia32
Gosia32 07.07.2011 13:49
fajne
Seba 09.06.2011 00:51
fajny obiadek
Grazyna0211 28.04.2011 11:20
ciekawe danie
Gonia555 18.04.2011 20:04
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak