Chleb toskański z oliwkami

Chleb toskański z oliwkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • drożdże świeże

    5 dkg
  • parmezan starty

    10 dkg
  • jajka

    4 szt
  • oregano

    2 do smaku
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • wino białe wytrawne

    2/3 szklanki
  • orzechy włoskie

    10 dkg
  • oliwki zielone

    10 dkg
  • oliwa

    2/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski blaszanej. drożdże pokruszyć, wymieszać z oliwą winem i mąką, zagnieść ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.. Oregano świeże gałązki posiekać, orzechy włoskie posiekać ale nie drobno. Czosnek posiekać.Do ciasta dodać jajka, sol, oliwki posiekane na plastry i oregano i orzechy. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, potem oprószyć mąką i wyłożyć do blaszki. Najlepiej piec w formie keksowej, wysmarowanej oliwą. Piec około 1 godziny w piekarniku 200 stopni. Ostudzić i podawać, pycha!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pigila

06.10.2011 16:58
super

iwona332

17.09.2010 22:40
super

IZABELA29

24.05.2010 07:06
takiego chlebka nie próbowałam zawsze tylko taki najprostrzy ciekawe jak smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat