Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb toskański z oliwkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
drożdże świeże 5 dag
parmezan starty 10 dag
jajko 4 szt.
oregano 2 szczypty
czosnek ząbki 2 szt.
wino białe wytrawne 2/3 szklanki
orzechy włoskie 10 dag
oliwki zielone 10 dag
oliwa 2/3 szklanki

Porada

Jeśli lubisz smak oliwek, to nie krój ich plastry, a dodaj całe.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb toskański z oliwkami

    

1. Mąkę przesiej do miski blaszanej. drożdże pokrusz, wymieszaj z oliwą winem i mąką.

2. Zagnieć ciasto i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia.

3. Świeże gałązki oregano posiekaj, orzechy włoskie też, ale niedrobno. Czosnek pokrój.

4. Do ciasta dodaj jajka, sól, oliwki (mogą być pokrojone na plastry), oregano i orzechy. Wymieszaj.

5. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut, potem oprósz mąką i wyłóż do blaszki.

6. Piecz w formie keksowej, wysmarowanej oliwą przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie ostudź i podaj.

     

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pigila
pigila 06.10.2011 16:58
super
iwona332 17.09.2010 22:40
super
IZABELA29 24.05.2010 07:06
takiego chlebka nie próbowałam zawsze tylko taki najprostrzy ciekawe jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak