Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny piernik z bakaliami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
jaja 2 szt.
masło lub margaryna 125 g
powidła śliwkowe 350 g
cukier 3/4 szklanki
kakao 3 łyżeczki
mleko 1 szklanka
sól szczypta
bakalie 3/4 szklanki
czekoladowa polewa do ozdoby
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opak.
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny piernik z bakaliami

Margarynę i cukier ucieramy (lub miksujemy) dodając jajka. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy przesiane mąkę wymieszaną z sodą oraz resztę składników. Jeśli ktoś lubi można dodać trochę bakalii.
Przekładamy do natłuszczonej formy posypanej bułką lub mąką.

Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach, pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, tzn. patyczek po wyjęciu jest suchy.
Upieczone można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 21.06.2011 20:51
Pierniczki są pyszne.
ronald88 10.04.2011 13:32
mniam
ilonkowy 14.02.2011 21:21
potwierdzam, pyszne i szybkie;)
Agnieszka172 01.02.2011 19:47
pyszne ciacho,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak