Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny Sernik Izaura

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 40 dag
cukier 6 łyżek
cukier waniliowy 1 opak.
masło 250 g 1 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
śmietana 18-procentowa 2 łyżki
cukier 1 szklanka
masło 8 łyżek
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
jaja 5 szt.
budyń śmietankowy 2 łyżki
twaróg 1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny Sernik Izaura

Składniki ciasta dokładnie zagnieść, uformować dwie kule i włożyć do lodówki.
W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg zemleć. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać ser, ekstrakt, tłuszcz i budyń, wymieszać na gładką masę.
Białka ubić na sztywno i delikatnie domieszać do sera.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, zetrzeć (lub rozwałkować) jedna połowę ciemnego ciasta. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 175*C przez ok. 10-15 min.
Na podpieczony spód wyłożyć jasną masę. Resztę ciasta zetrzeć na wierzch (tarka o grubych oczkach).
Piec w 180*C przez około 1 godzinę (piekłam 20 minut dłużej).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 10.04.2011 13:31
piękne zdjęcia masz talent nie tylko do pieczenia ale i fotografowania :)
ronald88 10.04.2011 13:31
piękne zdjęcia masz talent nie tylko do pieczenia ale i fotografowania :)
ewasylwia 13.01.2011 18:54
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak