Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piewrogi na słodko - trochę inaczej

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Nadzienie:
jabłka 2-3 szt
kandyzowania skórka pomarańczowa 1-2 łyżeczki
ryż 25 dag
żółtko jajek 1 szt
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 45 dag
woda tyle (ciepła)
oliwa 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piewrogi na słodko - trochę inaczej

Ryż gotujemy tak, by nie był do końca miękki i studzimy.
Dodajemy do niego żółtko i utarte na jarzynówce jabłka.
Skrapiamy roztopionym masłem lub oliwą z oliwek, dodajemy skórkę pomarańczową, cukier do smaku i mieszając zagotowujemy.

Z przesianej przez sito mąki, odrobiny soli i ciepłej wody zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
Wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka i na środku kółeczek wyciętych z ciasta nakładamy farsz i zlepiamy.
Zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy do niej pierożki.
Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę.
Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową.
Podajemy z cukrem, wymieszanym z cukrem migdałowym, lub sosem owocowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aseret 25.05.2010 16:03
W nazwie przepisu wystąpił błąd wpisałam \"piewrogi\" zamiast \"pierogi\"

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak