Piewrogi na słodko - trochę inaczej

Piewrogi na słodko - trochę inaczej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Nadzienie:

  • jabłka

    2-3 szt
  • kandyzowania skórka pomarańczowa

    1-2 łyżeczki
  • ryż

    25 dag
  • żółtko jaja

    1 szt
  • cukier

    5 łyżek
  • mąka pszenna

    45 dag
  • woda

    tyle (ciepła)
  • oliwa

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy tak, by nie był do końca miękki i studzimy.
Dodajemy do niego żółtko i utarte na jarzynówce jabłka.
Skrapiamy roztopionym masłem lub oliwą z oliwek, dodajemy skórkę pomarańczową, cukier do smaku i mieszając zagotowujemy.

Z przesianej przez sito mąki, odrobiny soli i ciepłej wody zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
Wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka i na środku kółeczek wyciętych z ciasta nakładamy farsz i zlepiamy.
Zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy do niej pierożki.
Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę.
Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową.
Podajemy z cukrem, wymieszanym z cukrem migdałowym, lub sosem owocowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aseret

25.05.2010 16:03
W nazwie przepisu wystąpił błąd wpisałam \"piewrogi\" zamiast \"pierogi\"

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat