Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

STRUCLA MAKOWA

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 4 dag
cukier 25 dag
jaja 3 sztuki
margaryna 6 dag
mak 30 dag
skórka pomarańczowa 5 dag
miód 5 dag
masło 3 dag
rodzynki 6 dag
mleko 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: STRUCLA MAKOWA

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy rozkruszone drożdże i posypujemy 5 dag cukru. Kiedy drożdże urosną to dodajemy 3 żółtka i mąkę oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto, które odchodzi od tłuczka. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Mak zalewamy wrzącą wodą i gotujemy, aż ziarna maku zmiękną i będzie je można rozgnieść palcami, przecedzamy, osączamy. Mak przekręcamy przez maszynkę i łączymy ze syropem (sporządzanym z 20 dag cukru i 0,08 litra wody, która jest podgrzana do temperatury 114 stopni), miodem, masłem i 1 białkiem. Dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową i opłukane rodzynki. Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na grubość jednego centymetra, smarujemy białkiem i równo układamy połowę masy makowej. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy na blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni prze 40 do 60 minut. Po ostudzeniu smarujemy polewą i posypujemy bakaliami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 21.03.2012 09:43
pyszna
Fiffi 27.02.2012 23:42
piekłama parę razy, ale mi zawsze peka, w samku super
mic 21.01.2012 16:49
lubie to! :))
Marybeth
Marybeth 28.09.2011 16:34
Pycha!
AgaS10 31.08.2011 20:18
wygląda swietnie:)
marta1371 27.07.2011 22:05
Apetyczna
Elżbieta17 19.07.2011 18:24
Pyszna:)
bursztynek 13.06.2011 00:48
pyszności...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak