Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w sosie kakaowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 6 szt
mleko 1,5 szklanki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w sosie kakaowym

Gruszki obrać, przekroić na połowy usunąć gniazda nasienne. 2 łyżki cukru zagotować z ½ szklanki wody. Do syropu włożyć gruszki, ugotować na pół miękko, wyjąc łyżką cedzakową , włożyć do salaterek, wystudzić. W ½ szklanki mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z mąką ziemniaczaną ciągle mieszając zagotować. Żółtka z pozostałym cukrem utrzeć do białości, połączyć z mlekiem zagęszczonym mąką i syropem z gruszek. Dodać kakao i ubijać aż masa zgęstnieje. Ciepłym syropem zalać gruszki w salaterkach, ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 22.11.2013 14:13
kusząca propozycja
Seba 03.06.2012 12:32
extra
Gosia32
Gosia32 30.05.2011 08:55
pycha
Rybciia 10.05.2011 14:13
przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak