Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 szt
cebula 1 szt
śliwki suszone 1 szklanka
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
masło 2 łyżki
smalec 2 łyżki
rosół 2 szklanki
mąka 4 łyżki
tymianek 3 łyżki
ocet 3 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
papryka mielona do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Królik ze śliwkami

Królika podzielić na części, natrzeć tymiankiem, pieprzem, solą, skropić octem i pozostawić w chłodnym miejscu na 10 godzin. Następnie mięso oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym smalcu i maśle, przełożyć do rondla, posypać papryką, obłożyć śliwkami, posiekaną cebulą i warzywami utartymi na tarce. Podlać rosołem i dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć a sos zagęścić mąką rozmieszaną z wodą. Sos zagotować, przyprawić do smaku. Podawać z kluskami śląskimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 22.04.2013 13:53
bardzo dobre
olkaaa 11.03.2012 12:05
jeszcze nie jadłam
Iwona51
Iwona51 04.11.2011 16:07
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak