Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czas cukinii

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia
marchewki
cebula

Przepis i sposób przygotowania na: Czas cukinii

* 2 średnie cukinie
* 2 marchewki
* 1 cebula
* 15 dag mielonego mięsa
* 1 żółtko
* 4 łyżki gęstej śmietany
* 1/2 szklanki tartej bułki
* 3-4 łyżki parmezanu
* 1 łyżka posiekanej bazylii
* łyżka koncentratu pomidorowego
* sól i pieprz

Cukinię umyj i przekrój na połowę. Wydrąż z niej za pomocą łyżki lub łyżeczki do kulek owocowych miąższ ze środka. Pokrój go w kosteczkę. Marchewkę obierz i również pokrój. Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj mięso i podsmaż wszystko razem, mieszając. Dodaj pokrojone warzywa (cukinię i marchewkę), wymieszaj i smaż jeszcze 2-3 minuty.

Gotową masę przypraw solą i pieprzem, łyżką koncentratu pomidorowego. Ostudź, a następnie dodaj żółtko, łyżkę śmietany, tartą bułkę i parmezan. Wymieszaj i dorzuć listki bazylii. Całą masę przełóż do wydrążonych łódeczek z cukinii. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 st. ok. 30 minut. Podawaj z kleksem śmietany posypanym solą i pieprzem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak