Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Za‘mus’uj z czekoladą!

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko
woda
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Za‘mus’uj z czekoladą!

* 2 tabliczki ciemnej czekolady, najlepsza będzie o zawartości kakao 75%
* 5 łyżek mleka
* 100 ml wody
* 3 jajka, rozdzielone
* 5 łyżek cukru pudru
* szklanka bitej śmietany
* sól
* cukier waniliowy

1. Do rondla wlewamy wodę i podgrzewamy. Woda nie może się zagotować, ale powinna być gorąca.
2. Na garnku ustawiamy miskę, wrzucamy do niej czekoladę, którą polewamy mlekiem. Zostawiamy na ok. 6 minut, by się roztopiła. Gdy jest już całkiem płynna i gładka – zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy, by przestygła.
3. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i łączymy z przestudzoną czekoladą. Szybko mieszamy do uzyskania jednolitego w kolorze kremu. Następnie mieszamy go z bitą śmietaną (zostawiamy trochę do dekoracji).
4. Ubijamy sztywną pianę z białek z dodatkiem soli. Gdy jest już sztywna, dodajemy do niej cukier. Pianę delikatnie mieszamy z kremem.
5. Gotowy mus nakładamy do naczyń, w których zostanie podany, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki, by zastygł (ok. 2 godziny). Podajemy z bitą śmietaną.

Pożądana puszystość

Mousse, to po francusku puszysta pianka, delikatny i rozpływający się w ustach spieniony krem. Aby uzyskać efekt niezwykłej lekkości naszego deseru musimy pamiętać, że podstawą jest dobrze ubita piana! Starannie zatem oddzielamy białko od żółtek, by nie została nam w białku ani odrobina żółtka. Następnie do białek dodajemy szczyptę soli, która pomoże nam w uzyskaniu sztywnej konsystencji. Ubijamy! Cukier do piany dodajemy dopiero wtedy, kiedy jest już ona na tyle sztywna, że nawet po odwróceniu miski nie wylewa się z naczynia.

Najefektowniej deser prezentuje się w szklanych pucharkach lub filiżankach. Dekoracja powinna współgrać z czekoladowym smakiem. Idealną ozdobą będzie kleks bitej śmietany posypany posiekanymi orzechami, wiórkami czekolady, cząstkami pomarańczy czy suszonymi owocami. Można także wykorzystać listki świeżej melisy lub mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 22.07.2011 14:14
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak