Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrusty

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtka jaj 6 szt
mąka 0,5 kg
cukier puder 0,15 kg
masło 0,03 kg
śmietana 3 łyżki
spirytus 1 łyżka
smalec 0,5 kg
cukier waniliowy 1 opak
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Chrusty

Masło utrzeć z żółtkami, dodając 1 całe jajko. Do masy dodać mąkę, śmietanę, spirytus. Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wycinać nożem pasy o szerokości 3 cm. W środku paska zrobić podłużne nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Faworki smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu w płaskim naczyniu na złoty kolor. Wyjmować bardzo delikatnie dwoma widelcami, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak