Zupa zielona nazywana przez moje wnuki U F O

Zupa zielona nazywana przez moje wnuki U F O

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka

    40 dag
  • lub inne mięso z kostką

    30 dag
  • seler naciowy

    4-5 gałązek
  • szpinak

    50 g
  • liście buraka ćwikłowego

    100 g
  • ziemniaki

    45 - 50 dag
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • liść laurowy

    1 szt
  • ziele angielskie

    2-3 owoce
  • cebula

    100 g
  • śmietana 18 proc

    śmietana - szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, porcjujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą ok. 3 szklanki i nastawiamy do gotowania.
Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, kroimy w słupki.
Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki.
Do następnych 3 szklanek posolonego wrzątku wrzucamy cebule i przygotowaną zieleninę i gotujemy wszystko do miękkości.
Do podgotowanego mięsa dodajemy ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie, dodajemy odrobinę soli i dalej gotujemy do miękkości ziemniaków.
Ugotowaną zieleninę odstawiamy z ognia i miksujemy blenderem.
Miękkie mięso wyjmujemy, a na to miejsce dodajemy do zupy zmiksowany przecier warzywny.
Całość zagotowujemy, dodajemy śmietanę i jeszcze raz przyprawiamy solą i ew.pieprzem do smaku.
Porcjujemy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat