Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

brokuły w cieście

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuły 50 dag
pieczarki 50 dag
marchew 50 dag
mąka 12 łyżek
jogurt naturalny 250 ml
żółtko jajek
gęsta śmietana 3 łyżki
szczypiorek 1 pęczek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: brokuły w cieście

Rozbełtać w misce żółtko z 2 szkl zimnej wody, wsypać mąkę, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie oczyścić i opłukać pieczarki i warzywa. Podzielić brokuły na różyczki. Pokroić ukośnie marchew na 3 centymetrowe kawałki. Gotować marchew przez 5 minut w osolonej wodzie, po 3 minutach wrzucić brokuły. Osączyć warzywa na sitku. Wymieszać jogurt ze śmietaną. Opłukać i osączyć zieleninę, drobno posiekać. Dodać zieleniną do sosu, doprawić. Rozgrzać olej w wysokim garnku. Moczyć warzywa i pieczarki w cieście, smażyć porcjami po 5 minut na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu, ułożyć na półmisku. Podawać z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak