Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasola po bretońsku a\'la Aga

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 50 dag
boczek wędzony 25 dag
kiełbasa 40 dag
kminek 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 5 łyżek
cukier 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 6 listków
ziele angielskie 6 ziarenek
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 4 ząbki
majeranek 2 łyżki
margaryna 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Fasola po bretońsku a\'la Aga

Fasolę zalej zimną wodą, dodaj kminek i odstaw na całą noc - można też wodę wymienić za kilka godzin. Na drugi dzień wylej wodę, w której moczyła się fasola, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, odrobiną kminku, pokrojonym boczkiem i kiełbaską. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na margarynie - dodaj do fasolki pod koniec gotowania. Gdy fasola będzie zupełnie miękka przypraw ją do smaku cukrem, solą, pieprzem, majerankiem i dodaj przecier pomidorowy - dokładnie wymieszaj. Czosnek rozetrzyj i wrzuć do fasolki. Z margaryny i mąki przygotuj zasmażkę - dodaj do fasolki. Energicznie wymieszaj i zagotuj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 24.02.2011 09:20
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak