Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka orzechowo-kawowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 18 dag
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
margaryna lub masło 20 dag
margaryna lub masło 1 łyżka
cukier kryształ 15 dag
jaja 4 - 5 szt
kawa rozpuszczalna 2 - 3 łyżeczki
gorzka czekolada 1 tabliczka
woda 75 - 100 (gorąca)
orzechy laskowe 10 dag
orzechy laskowe 8 mielne
cukier waniliowy 1 opak
aromat rumowy 5 kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Babka orzechowo-kawowa

Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni i zostawić do ostudzenia.
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier kryształ, masło, jaja, zmielone orzechy, aromat i wymieszać wszystko mikserem na gładką masę. Formę z kominkiem (średnica 18 lub 20 cm) natłuścić margaryną, przełożyć do niej gładkie ciasto, wyrównać powierzchnię.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C. piekarnika i piec około 60 - 70 minut.
Ciasto po upieczeniu pozostawić w formie aby trochę przestygło na ok. 10 - 15 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z formy i nasączmy równomiernie przygotowanym z kawy i wody , zimnym naparem kawowym, a gdy jest już dobrze ostudzone polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie i posypujemy uprażonymi posiekanymi orzechami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 27.01.2012 17:20
super
Krzysztof42 26.11.2011 13:23
lubię babeczki
banditka 18.10.2011 08:43
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak