Babka orzechowo-kawowa

Babka orzechowo-kawowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    18 dag
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • margaryna lub masło

    20 dag
  • margaryna lub masło

    1 łyżka
  • cukier kryształ

    15 dag
  • jaja

    4 - 5 szt
  • kawa rozpuszczalna

    2 - 3 łyżeczki
  • gorzka czekolada

    1 tabliczka
  • woda

    75 - 100 (gorąca)
  • orzechy laskowe

    10 dag
  • orzechy laskowe

    8 mielne
  • cukier waniliowy

    1 opak
  • aromat rumowy

    5 kropli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni i zostawić do ostudzenia.
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier kryształ, masło, jaja, zmielone orzechy, aromat i wymieszać wszystko mikserem na gładką masę. Formę z kominkiem (średnica 18 lub 20 cm) natłuścić margaryną, przełożyć do niej gładkie ciasto, wyrównać powierzchnię.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C. piekarnika i piec około 60 - 70 minut.
Ciasto po upieczeniu pozostawić w formie aby trochę przestygło na ok. 10 - 15 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z formy i nasączmy równomiernie przygotowanym z kawy i wody , zimnym naparem kawowym, a gdy jest już dobrze ostudzone polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie i posypujemy uprażonymi posiekanymi orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wiesława1

27.01.2012 17:20
super

Krzysztof42

26.11.2011 13:23
lubię babeczki

banditka

18.10.2011 08:43
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat