Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety rybne z dorsza

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 400 g
marchew 1 sztuka
kajzerka 1 sztuka
zielona pietruszka 1/2 pęczka
jajko 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawy do ryb do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat
sałata 4-5 liści
cytryna 4-5 cząstek
cebula 2 sztuki
orzechy 30 g
migdały 30 g
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety rybne z dorsza

Wywar: marchewkę i cebulę obrać, opłukać i rozdrobnić. Zagotować 700 cm3 wody, dodać pół łyżki soli, 4 ziarenka pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe. Wrzucić posiekane wcześniej warzywa na wrzącą wodę i gotować przez 20 minut.
Filet z dorsza umyć, skropić cytryną i pozostawić na 10 minut. Włożyć do wywaru i gotować przez 10 minut, a następnie wyjąć i osuszyć.
Przygotowywanie masy na krokiety: ugotowaną rybę oczyścić zmiksować . Dodać pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, jajko, łyżkę bułki tartej, starte orzechy i migdały, osączoną bułkę. Doprawić solą pieprzem papryką kurkumą i przyprawą do ryb. Masę dobrze wyrobić, uformować krokiety długości około 6 cm i średnicy 2 cm, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć we frytownicy w oleju o temp około 180 stopni C do zarumienienia skórki na złoty kolor. Podawać na liściu sałaty z cząstkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 30.12.2011 23:59
pyszne
iza15 03.11.2011 19:33
lubię rybki
ilka_86 15.09.2011 10:01
pyszności:)
ziutula
ziutula 20.08.2011 09:01
rybka jest pyszna
adam1f 15.08.2011 12:36
niezłe
Ewelina38 18.06.2011 19:01
super jedzonko
ilka_86 05.06.2011 09:39
bardzo smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak