Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na słono z dodatkiem ryby morskiej

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 400 g
masło do wysmarowania formy
ser tylżycki 30-35 g
śmietana 200 g
żółko 1 sztuka
pieprz mielony do smaku
natka pietruszki 1 pęczek
pieprz ziarnisty 5-6 ziarenek
Goździki całe Prymat 4-5 sztuk
cytryna 1/2 sztuki
filety z halibuta 200-300 g
bulion 1 kostka
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5-6 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na słono z dodatkiem ryby morskiej

Ryż ugotować na sypko. Filet ryby skropić sokiem z cytryny. Przygotować wywar: we wrzącej wodzie rozpuścić kostkę bulionową, dodać liście laurowe, ziele angielski, pieprz ziarnisty, goździki i gotować pod przykryciem 5 minut. W wywarze ugotować rybę ok. 5 minut.
Śmietanę rozmącić z żółtkiem i szczyptą soli. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego układać warstwami ryż, rybę, ryż. Całość polać po wierzchu śmietaną, posypać tartym serem. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temp. 200 stopni C przez 15-20 minut. Gotową potrawę udekorować natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 20.11.2012 17:43
pycha
Magda24 20.11.2012 17:43
pycha
Wojt@s
Wojt@s 02.12.2011 21:21
extra
ela16 02.09.2011 09:48
fajne
traktorek 23.03.2011 10:04
dobry pomysł
Margo1 15.03.2011 16:24
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak