Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka owocowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka owocowa

Miękkie owoce (truskawka, malina, jagody, wiśnie bez pestek)
W proporcjach jeden do jednego czyli na 4 szklanki owoców bierzemy 4 szklanki spirytusu

Owoce wsypujemy do dużego słoika, zalewamy spirytusem (tak aby przykrył owoce), w miarę dojrzewania owoców, możemy je dosypywać do słoika zalewając odpowiednią ilością spirytusów np. zaczniemy od truskawek, potem dosypujemy maliny, czarne jagody itp.

Gdy już uzbieramy wszystkie owoce (mogą być to oczywiście same truskawki bez dosypywania innych) słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 6 miesięcy.

Nalewkę można też zrobić zalewając owoce wódką zamiast spirytusem lub spirytusem wymieszanym z syropem (50 dag cukru 2 szklanki wody) w proporcji 50 na 50 .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak