Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa bajaderka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier 1,5 łyżki
jaja 3 szt
margaryna 1\\2 szt
śmietana 1\\4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa bajaderka

Masa:
pół kostki margaryny
1 łyżka cukru
3 łyżki kakao
pół słoika dżemu z porzeczki czarnej albo wiśni
garść posiekanych orzechów lub migdałów
1/3 szklanki mleka
gotowa polewa czekoladowa

Mąkę siekamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier wyrabiamy, następnie dodajemy jajka i śmietanę. Margarynę roztapiamy (można w mikrofali),gdy przestygnie dodajemy do mąki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto przenosimy do wysmarowanej tłuszczem blachy, pieczemy w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
Po ostudzeniu ciasto przekrajmy w poprzek na pół, jedna część będzie stanowiła nasz spód, drugą dodamy do masy.
W rondelku rozpuszczamy drugą część margaryny, dodajemy do niej kakao, cukier i mleko, do tej masy wkruszamy ciasto (do gorącej), dodajemy też dżem i posiekane orzechy. Mieszamy. Tak otrzymaną masę wykładamy na przygotowany spód i polewamy polewą czekoladową.PYCHA.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak