Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

seromakowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło 1 kostke
cukier puder 1
powidła śliwkowe 1
żółtko jajek 2
śmietana 5 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mak 2,5 szklanki
jaja 10
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
rodzynki 1
twaróg 1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: seromakowiec

mąkę siekamy z masłem, dodajemy 7 łyzek cukru pudru, żółtka, śmietanę oraz łyżeczkę proszku do pieczenia, ciasto zagniatamy i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut, po tym casie rozwałkowujemy je, wkładamu do blachy i smarujemy powidłami.
masa makowa :
mak zaparzamy w gorącej wodzie, następnie zagotowujemy przez chwile, odcedzamy, dokładnie mielimy kilka razy. 3 łyżki Masła ucieramy z cukrem pudrem następnie dodajemy 4 żółtka, powoli ucieramy, dodajemy bułkę tartą, łyżeczkę proszku do pieczenia i mak, wszystko dokładnie łączymy, następnie ubijamy 4 białka i dodajemy je do masy.
Mase wykładamy na ciasto z powidłami.

Masa serowa :
Twaróg mielimy kilka razy, 5 łyżek masła ucieramy z cukrem pudrem i 6 żółtkami, dodajemy mąke ziemniaczaną, łyzeczkę proszku do pieczenia, ser. Całość łączymy w gładką całość, na koniec dodajemu ubite bialka. Mase wykładamy na ciasto z masą makową.
Pieczemy około 70 minut w temp 180C

Gdy ciasto ostygnie można je polać polewą mleczną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 06.02.2013 18:20
bardoz fajne caisto pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak