Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wołowina z warzywami w winie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 5 szt
pietruszka 3 szt
seler korzeniowy 1/2 szt
cebula czerwona 3 szt
por (biała część) 1 szt
rosół wołowy 1 litr
wino czerwone wytrawne 1,5 szkl
śmietana kremowa 30% 150 ml
masło 5 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
olej 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Owoc jałowca cały Prymat 6 szt
wołowina pieczeniowa 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: wołowina z warzywami w winie

1) umytą i osuszona wołowinę natrzeć solą i pieprzem,
2) warzywa oczyścić i pokroić na kawałki ( w dużą kostkę, ósemki i grube plastry)
3) w dużej brytfannie podsmażyć wołowinę z każdej strony
4) do mięsa dodać pokrojone warzywa i koncentrat pomidorowy, przesmazyć przez ok. 5 minut
5)do miesa z warzywami dodać wino i rosół, zagotować
6) piekarnik nagrzać do 200st.C, mięso przykryć i wstawić do piekarnika, piec przez 2 godziny i 30 minut, następnie mięso i warzywa wyjąć z brytfanny i zabezpieczyć żeby nie wystygło (ja wstawiam na talerzu do wyłączonego wcześniej piekarnika)
7) sos z pieczenia przecedzić do rondla i zagotować na dużym ogniu w celu odparowania nadmiaru płynu, a następnie dodawać kawałki schłodzonego masła i potłuczone w moździerzu jagody jałowca
8)śmietane kremówke ubić na sztywno i dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem
9)pieczeń i warzywa ułożyć na talerzu, sos wlać do sosjerki
10) podawać z ziemniakami z wody

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak