Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczna pieczona szynka

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowiny (mięso od szynki) 2 kg
ząbki czosnku 3
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
olej 1 łyżka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
cebule 2

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna pieczona szynka

Upiecz sama szynkę. To wspaniały przepis na domową wędlinę.

porcja: 396 kcal
przygotowanie: ok. 2,5 godzin
na 10 porcji
Mięso opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, rozetrzeć z majerankiem i olejem. Marynatą posmarować mięso. Oprószyć pieprzem. Wstawić na 48 godzin do lodówki. W tym czasie szynkę kilkakrotnie obrócić. Po wyjęciu mięso natrzeć solą zmiękczającą. Mocno obwiązać nicią, jednocześnie wsuwając pod nią listki laurowe. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki. Szynkę włożyć do rękawa do pieczenia. Do środka wlać kilka łyżek wody i dodać ćwiartki cebuli. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 240°C. Potem temperaturę zmniejszyć do 200°C i piec jeszcze 1,5 godziny. Z ciepłej szynki usunąć liście laurowe i odstawić ją do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 17.02.2011 10:49
jest piękna, na pewno taką przyrządzę :)
mala2021 31.01.2011 13:52
wygląda super
Misiek1 05.01.2011 08:14
Jaka ładna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak