Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 0,5 szkl.
mąka 0,75 szkl.
tłuszcz 6 dag
jaja 3 szt.
sól
Krem:
jaja 2 szt.
mleko 2 szkl.
margaryna 25 dag
mąka 2 łyżi
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Ciasto:
Wodę z tłuszczem i solą zagotować, wsypać mąkę i dobrze rozetrzeć. Parzyć 5 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić. Mieszając dodawać po 1 jajku, dobrze wyrobić i podzielić na 2 blaszki. Zrobić zgrubienia, piec 10-15 minut do zarumienienia.
Krem:
Jaja ubić z cukrem, dodać mąki. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, zalać ubite jajka. Mieszając zagotować, utzreć tłuszcz, dodać przestudzony krem, dać trochę rumu lub olejek arakowy. Przełożyć placek kremem.
Wierzch posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

manaika 04.06.2012 11:53
super
sara1 17.03.2012 21:57
smaczne lekkie ciasto
Izabela/bella81 07.11.2011 23:29
Odpisałam na PW :)
Brigitte 07.11.2011 16:19
Co oznacza: zrobić zgrubienia? Chciałabym ją upiec :)
Wacław 28.10.2011 12:04
ja tez UWIELBIAM !
joanna77 27.07.2011 21:27
ja też lubię
Robert10 27.07.2011 09:36
jak ja lubię karpatkę
romanrafal
romanrafal 15.02.2011 13:08
uwielbiam,uwielbiam,uwielbiam
Izabela28 03.02.2011 14:15
Bardzo lubię karpatkę:)
misia53 19.01.2011 21:55
Uwielbiam karpatkę
Ewa111 16.01.2011 14:48
ulubione ciasto mojej córki
Mirka-Ludomila 05.01.2011 10:24
mniam mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak