Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka dla mojego męża:)
Zdejmij z ognia ucieraj jeszcze chwilę, do powstania gęstej masy. Odstaw do przestudzenia. Do ostudzonej masy wbijaj powoli pięć jaj i proszek do pieczenia. Miksuj jeszcze chwilkę.
Gotowe ciasto wyłóż na blachę , włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej (220 stopni). Piecz ok. 20 minut. Upieczony placek wyjmij, zdejmij papier i odłóż. Na blachę wyłóż nowy papier i drugą część karpatki.
Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy cukier i gotujemy. Pozostałą szklankę mleka, 3 żółtka oraz mąkę mieszamy dokładnie . Wlewamy mieszankę do gotującego się mleka i bardzo energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na idealnie gładką masę.
Odstawiamy do ostygnięcia. Teraz kroimy margarynę i stopniowo miksując, dodajemy do ostudzonej masy. Ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka. Gotowy krem wykładamy na wcześniej upieczone ciasto, przykrywamy drugą częścią i posypujemy cukrem pudrem.