Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka suszone

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka suszone

Z sadu wybieramy najzdrowsze okazy jabłek. Jabłka myjemy i kroimy w plasterki, bez gniazd nasiennych. Następnie na chwilę wrzucamy do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym (na litr wody łyżeczka kwasku zapobiega to czernieniu plasterków) i wykładamy na blachę lub sito metalowe. Suszymy w ciepłym piecu chlebowym. Przechowuje w przewiewnym worku, w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 08.03.2012 20:21
smaczna przekąska
BernadettaP 24.11.2011 10:16
Pyszności, najlepsza przegryzka przed telewizor :)
Mirka-Ludomila 12.01.2011 10:49
Kiedyś suszyłam jabłuszka, przy kaloryferze.
pacpaw 05.01.2011 19:57
faktycznie ;o) Dla nie mających pieca chlebowego polecam suszyć nad kaloryferem lub delikatnie grzejącym piecykiem.
Koper 05.01.2011 18:04
ojoj, a skąd wziąć piec chlebowy :)Fajny patent z tym kwaskiem cytrynowyn.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak