Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

UFO - pierogi z nadzieniem owocowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 350 g
jabłka 2 szt
śliwki 25 dag
ryż 20 dag
cukier 5 łyżek
masło 1,5 łyżki
aromat rumowy 2 - 3 krople
jajko 1 (opcjonalnie)
cukier waniliowy 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: UFO - pierogi z nadzieniem owocowym

Ryż (zamiast z ryżu możemy masę zrobić z kaszy manny lub kaszy jaglanej lub z kuskus gotujemy tak, by nie był do końca miękki
Studzimy ryż, a gdy jest już chłodny dodajemy do utarte na jarzynówce jabłka oraz drobno pokrojone śliwki lub nektarynki.
Skrapiamy roztopionym masłem, dodajemy cukier do smaku aromat albo cukier waniliowy i mieszając zagotowujemy.
Z przesianej przez sito mąki, odrobiny soli i ciepłej wody i ew. jajka zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
Wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka i na środku kółeczek nakładamy 1 kopiastą łyżeczkę masy ryżowo owocowej, przykrywamy drugim kółeczkiem i dookoła okręgu szczelnie sklejamy uwypuklając środek z farszem , tworząc ni to kapelusz, ni to ufo.
Zagotowujemy lekko osolona wodę i wrzucamy do niej nasze ufo-kapelusze i gotujemy.
Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę.
Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową.
Podajemy z cukrem, wymieszanym z cukrem waniliowym śmietaną z cukrem i cynamonem, lub sosem owocowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iga2 15.05.2011 23:34
świetne skojarzenie z UFO

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak