UFO - pierogi z nadzieniem owocowym

UFO - pierogi z nadzieniem owocowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    350 g
  • jabłka

    2 szt
  • śliwki

    25 dag
  • ryż

    20 dag
  • cukier

    5 łyżek
  • masło

    1,5 łyżki
  • aromat rumowy

    2 - 3 krople
  • jajko

    1 (opcjonalnie)
  • cukier waniliowy

    1 opak
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż (zamiast z ryżu możemy masę zrobić z kaszy manny lub kaszy jaglanej lub z kuskus gotujemy tak, by nie był do końca miękki
Studzimy ryż, a gdy jest już chłodny dodajemy do utarte na jarzynówce jabłka oraz drobno pokrojone śliwki lub nektarynki.
Skrapiamy roztopionym masłem, dodajemy cukier do smaku aromat albo cukier waniliowy i mieszając zagotowujemy.
Z przesianej przez sito mąki, odrobiny soli i ciepłej wody i ew. jajka zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
Wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka i na środku kółeczek nakładamy 1 kopiastą łyżeczkę masy ryżowo owocowej, przykrywamy drugim kółeczkiem i dookoła okręgu szczelnie sklejamy uwypuklając środek z farszem , tworząc ni to kapelusz, ni to ufo.
Zagotowujemy lekko osolona wodę i wrzucamy do niej nasze ufo-kapelusze i gotujemy.
Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę.
Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową.
Podajemy z cukrem, wymieszanym z cukrem waniliowym śmietaną z cukrem i cynamonem, lub sosem owocowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iga2

15.05.2011 23:34
świetne skojarzenie z UFO

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat