Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki zaparzane

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 5 szklanek
cukier 25 dag
miód 20 dag
mleko 4 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
skórka pomarańczowa otarta 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyzeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki zaparzane

10 dag cukru zrumienić w rondelku. Dodać mleko, miód, resztę cukru, cukier waniliowy i zagotować. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą, przyprawą do pierników i skórką pomarańczową. Wlewać gorący cukier z miodem, mieszać ciasto łyżką a następnie zarobić ręką. Przykryć ściereczką i pozostawić na 2h. Następnie ciasto wałkować, wycinać foremkami pierniczki, układać na przygotowanej blaszce, piec około 25 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 11.09.2013 18:29
Pachną Świętami.
IZABELA29 01.11.2012 08:07
warto wypóbowac taki sposób wyrabiania pierniczków..
caralajna 01.11.2012 07:30
takich jeszcze nie robiłam, super
caralajna 01.11.2012 07:30
takich jeszcze nie robiłam, super
Fiffi 24.04.2012 22:23
fajne
edyta44 11.04.2012 11:17
smaczne
mehia 03.04.2011 17:23
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak