Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka melancholijna jak jesień

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 15 dag
jabłka 20 dag
ogórek sałatkowy 15 dag
marchew 15 dag
cukier do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
sok z cytryny 3 - 6 łyżek
oliwa 50 ml
kapusta biała 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka melancholijna jak jesień

Kapustę obrać z wierzchnich uszkodzonych liści, umyć, osaczyć i poszatkować w makaronik, posolić, lekko wygnieść drewnianą łyżką i odstawić
Marchew umyć, oskrobać i zetrzeć na jarzynówce.
Ogórek dokładnie wyszorować i pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki.
Paprykę po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić w drobne słupki.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne , włożyć do lekko zakwaszonej wody, i zetrzeć na jarzynówce.
Kapustę odcisnąć z wytworzonego po posypaniu solą soku, dokładać do niej pozostałe składniki, wymieszać, dodać przyprawy, sok z cytryny i oliwę.
Wymieszać.
Przełożyć do salaterki przyozdobić i wstawić na kilka minut do lodówki aby się schłodziła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 06.05.2012 10:45
ciekawa
Ewa104 16.06.2011 20:38
Taka melancholia mi się udziela jak patrzę na tą suróweczkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak