Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwijańce wieprzowe faszerowane aromatyczną cebulką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

KOTLETY WIEPRZOWE 4 szt.
cebula czerwona 2 szt.
mąka pszenna 2 łyżki
macierzanka 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
proszek grzybowy 6 łyżek
natka pietruszki 1 pęczek
szynka parmeńska 4 plasterki
śmietanka do gotowania
oliwa
sklarowane masło
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
oregano 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zwijańce wieprzowe faszerowane aromatyczną cebulką

To danie jest niezwykle aromatyczne dzięki użyciu macierzanki
(Kiedy zakwitnie zrywam kwiatostany i suszę. Potem używam do aromatyzowania potraw. Można ją z powodzeniem uprawiać w skrzynkach balkonowych. Polecam !).
Proszek grzybowy to nic innego, jak zmielone grzby suszone ( ja w ten sposób wykorzystuję trzonki grzybów).

1.Cebulkę drobno pokroić.
2.Do miski wsypać mąkę, czosnek,curry, macierzankę, oregano i wymieszać wszystko z cebulką, pieprzem i solą. Całość odstawić na kilkanaście minut.
3.W tym czasie rozbić cienko kotlety wieprzowe a plasterki szynki parmeńskiej pokroić wzdłuż na 3 cienkie paseczki. Posiekać pietruszkę.
4.Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła wymieszanego z oliwą z oliwek. Zmiejszyć ogień i na bardzo małym ogniu powoli prażyć cebulę, mieszając co chwilę.
5.Uprażoną cebulkę zmiksować. Dodać posiekaną pietruszkę ( łyżkę odłożyć do sosu) oraz dwie łyżki proszku grzybowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Odłożyć 2 łyżki farszu.
6.Kotlety smarować masą cebulową i zwijać ciasno w roladki, które następnie owija się paskami szynki parmeńskiej.
7. Na patelnię wlać oliwę z oliwek zmieszaną z klarowanym masłem. Jeśli zostało trochę mięsa, to można go drobniutko pokroić i dodać na patelnię do sosu.
8.Gdy patelnia będzie już rozgrzana, ułożyć na niej zwijańce. Obsmażyć je ze wszystkich stron potrząsając energicznie patelnią.
9.Gdy mięso się obsmaży, zmiejszyć ogień, dolać 1 szklankę wody wymieszanej z 4 łyżkami proszku grzybowego oraz farszu cebulowego.
10. Dusić pod przykryciem około 30-40 min. Pod koniec gotowania dodać pozostałą zieleninę oraz śmietankę. Zredukować nieco sos i można podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 21.02.2012 19:46
ja tez wypróbuję :)
AgaS10 07.09.2011 08:29
uwielbiam,zrobię dokładnie tak jak w twoim przepisie:)
Krystyna32 23.02.2011 10:19
pycha
Kate131 23.01.2011 09:13
fajne
pacpaw 11.01.2011 12:11
długi przepis ale warto!!!
krzyniu1984 08.01.2011 12:23
fajny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak