Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z kolorowych sałat

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sałata lodowa 1/2 małej główki
marchew 2 szt
ogórek zielony 10 dag
sok z cytryny 4 - 6 łyżek
oliwa 2-4 łyżki stołowej dużej
sałata rzymska 1/2 szt
saąłta strzępiasta - czerwona 1/2 szt
cykoria 1 mała

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kolorowych sałat

Sałaty płuczemy i rozbieramy na listki i dokładnie myjemy, odsączamy.
Cykorię sałatową również rozbieramy na części i myjemy.
Marchew myjemy, oskrobujemy i płuczemy.
Po opłukaniu ścieramy na grubej tarce jarzynowej.
Sałatę i cykorie rwiemy palcami na niewielkie cząstki, wkładamy do szklanej salaterki, dodajemy marchew i delikatnie mieszamy.
Do małego słoiczka np. po koncentracie pomidorowym lub musztardzie, wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz.
Słoiczek zakręcamy i chwilę energicznie nim potrząsamy.
Gdy składniki sosu się połączą wylewamy sos na sałatkę. ( ja czasem robię tą sałatkę z samą oliwą, solą i pieprzem, a czasami dodaję do niej jeszcze zioła lub natkę pietruszki). Dekorujemy i wstawiamy do chłodziarki by się lekko oziębiła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 15.10.2011 09:37
zdrowa przekąska
Olaa 10.05.2011 11:58
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak