Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bardzo prosty kebab

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanka
woda letnia 1 szklanka
masło 2 łyżeczki
sałata lodowa 1 główka
pierś z kurczaka (ilość wg uznania) 1-2
majonez tradycyjny
keczup pikantny
czosnek
pieprz
przyprawa kebab- gyros Prymat
oliwa
cebula czerwona 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bardzo prosty kebab

Ciasto:
Mąkę przesiać przez sitko, połączyć z wodą i masłem. Zagnieść ciasto. Odstawić na 20min by odpoczęło.

Mięso:
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w cienkie paseczki. Opruszyć przyprawa do kebaba/gyrosa i polac olwa z oliwek. Odstawic do lodowki na ok. 20-30min.

Sos podstawowy (łagodny)
Majonez i keczup połączyc w dowolnej ilosci wg uznania. W raze potrzeby przyprawic pieprzem.

Sos ostry
Jogurt naturalny lub śmietane polaczyc z przecsnietymi przez maszynke 2-ma zabkami czosnku.

Ciasto ciag dalszy:
Ciasto wałkujemy bardzo cienko po czym kładziemy placki na rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni placka pojawia sie babelki, placuszek odwracamy na druga strone.

Mięso smazymy na oliwie z oliwek.

PRZYGOTOWANIE OSTATECZNE:))

Placek smarujemy sosem, kladziemy lisc salaty, pokrojona czerwona cebule, mieso, polewamy sosem i zawijamy. Mozna dodac ogorki konserwowe, pomidory..co kto lubi;))
Skladniki wystarczaa na ok 7-8porcji.
Jedna porcja to ok. 600kalorii

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak