Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony z borówkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 szt
majeranek 1 łyżeczka
szałwia 1 łyżeczka
estragon 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
wino 1/2 szklanki
cynamon do smaku
Goździki całe Prymat 2 szt
cukier do smaku
olej 3 łyżki
borówki 1/4 smażone
skórka z limonki (starta)

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony z borówkami

Z wina, borówek, cynamonu, goździków, szczypty soli i cukru ugotować sos borówkowy wg przepisu na stronie: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/87344/sos-borowkowy-do-miesa-drobiowego.html
Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Wszystkie zioła wymieszać, natrzeć mięso i odłożyć na 2h w chłodne miejsce. Następnie położyć na brytfannie, skropić olejem, włożyć do piekarnika i piec około godziny w temp 190 stopni. Po upieczeniu kurczaka podzielić na porcje, ułożyć na półmisku, polać gorącym sosem borówkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 15.01.2014 07:59
pyszne miesko
IlonaAlbertos 22.10.2013 19:37
Takiego nie jadłam.
Iwusia 20.12.2012 23:30
pysznie smakuje
Iwusia 20.12.2012 23:30
pysznie smakuje
Katarzyna59 09.06.2012 16:08
super
wojr63 03.05.2012 22:09
fajny pomysł by dodać borówki
Edyta38 17.01.2011 20:51
brzmi pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak