Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z sosem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 2 sztuki
Majeranek suszony Prymat
Bazylia suszona Prymat
rozmaryn
sól do smaku
oliwa
wino półwytrawne pół szklanki
ciasto francuskie 1 opakowanie
cebula 2 sztuki
czosnek 6 ząbków
jajko 1 sztuka
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z sosem

Polędwiczki myjemy, nacinamy, a w nacięcia wkładamy posiekane w paski ząbki czosnku. Następnie w naczyniu przygotowujemy odrobinę oliwy z oliwek z majerankiem, bazylią i rozmarynem oraz z rozpuszczoną w wodzie kostką bulionową. Następnie mięso wkładamy do zalewy i nacieramy. Kroimy cebulę w paski i kładzie na mięso oraz do zalewy. Odstawiam na co najmniej 2 godziny ( ja trzymałem cała noc w lodówce). Po tym czasie na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy i podsmażamy polędwice z każdej strony. Przed samym końcem smażenia dodajemy pół szklanki wina półwytrawnego lub wytrawnego. Polędwice po podsmażeniu odstawiamy do ostygnięcia a zalewę w której znajdowało się mięso wlewamy do patelni, na której smażyliśmy mięso. Wszystko gotujemy aż do zredukowania objętości co najmniej o 1/3 (do zagęszczenia możemy użyć trochę mąki). Takim sposobem mamy pyszny sos.
Po ostygnięciu rozwijamy ciasto francuskie i zawijamy w nie mięso, dobrze zawijamy końce! Całość po zawinięciu lekko nacinamy w odstępach około 2 cm i smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika w temperaturze 200 stopni C, na od 30-40 minut ( zależy od tego jak chcemy mieć wypieczone mięso). Następnie wyjmujemy kroimy w dość grube paski i polewamy sosem lub podajemy sos w osobnym pojemniczku. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Witek 07.01.2014 04:24
Wspaniałe, ale, jak to zawsze, ja połączyłem z innym przepisem. Zrobiłem je a'la Wellington. Pychota, a Twój sos jako dodatek Wyśmienity Witek
ajres 12.09.2012 23:46
super
ilka_86 09.03.2012 20:13
bardzo apetyczne danie
irenka 10.11.2011 11:22
smaczne jedzonko
misia53 07.11.2011 14:05
świetny przepis
Magda60 20.10.2011 21:36
pycha
rjustysia 09.10.2011 17:51
Nigdy jeszcze nie jadłam wieprzowiny w cieście:) chyba czas spróbować :)
Magda60 17.09.2011 23:09
smaczne
ela16 13.08.2011 10:58
pycha
aga130982 17.06.2011 11:21
mniam
iza15 12.06.2011 23:40
pyszności
eli82 11.06.2011 14:16
pycha
eli82 11.06.2011 14:16
pycha
magical66 25.05.2011 16:07
pyszności
Magdalena80 21.05.2011 23:48
koniecznie należy wypróbować
kotlet 21.05.2011 23:45
brzmi rewelacyjnie
alaaa 13.05.2011 21:06
extra frykasy
Tomek13 15.04.2011 16:49
dobre
traktorek 23.03.2011 10:05
pyszności
ziutula
ziutula 20.03.2011 17:01
można jeść bez końca...
Margo1 15.03.2011 07:35
lubię polędwiczki
Izabela/bella81 07.03.2011 14:05
FAJNE:) A TYM SOSIKIEM TO BYM JESZCZE RYŻ POLAŁA:)
stokrotka 25.02.2011 10:06
smakowite
Małgorzata106 23.02.2011 18:33
super wygląda to danie
Krystyna32 23.02.2011 11:32
rewelacja !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak