Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka wykwintna

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 2/3 szklanki
żółtko jajek 4
margaryna 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy
jabłka 1,5 kg
cynamon Prymat
cukier puder 3 łyżki
śmietana szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka wykwintna

Zagnieść ciasto z mąki, cukru , żółtek , margaryny proszku ,i śmietany. Dzielimy je 2 równe części i włożyć do lodówki. W między czasie obieramy jabłka i ścieramy na tartce , posypujemy je cynamonem i cukrem . Część ciasta wyłożyć na blaszkę , na ciasto kładziemy jabłka i pieczemy 30 minutek.Gdy już wyjmiemy nakładamy na jabłka pianę z białek ubitą posypać cukrem a na nią posypać resztę ciasta które mięliśmy w lodówce ładnie łyżeczką rozsmarować aby było równe . Ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut . Upieczone ciasto kroimy w kwadraty i dekorujemy bitą śmietaną .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 03.03.2014 09:39
bardzo dobra
babcia
babcia 19.04.2012 09:41
moja ulubiona
babcia
babcia 19.04.2012 09:41
moja ulubiona
ElizaT 24.01.2011 12:30
fajne ciasto
RenataZ-et 05.01.2011 10:54
Apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak