Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort różowy z bitą śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt
masło 15 dag
cukier puder 1,5 szklanka
mąka 1 szkanka
kisiel wiśniowy 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat migdałowy 0,5 łyżeczki
śmietanka kremowa 1 szklanka
wiśnie 30 dag
płatki migdałowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort różowy z bitą śmietaną

Masło z 1 szklanką cukru pudru utrzeć na pulchną masę dodając po jednym żółtku i aromat. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia. Do masła dodawać na przemian mąkę i ubitą na sztywno pianę, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy i piec około 30-40 minut w temp 180 stopni. Po wystygnięciu ciasto przekroić na krążki, skropić wodą i przełożyć śmietaną ubitą z pozostałym cukrem pudrem. Wierzch tortu posmarować kremem, ozdobić wiśniami i posypać płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 10.10.2012 16:07
lubię torty :)
Angelika10 12.06.2012 10:03
Świetny
Motorek 18.03.2012 11:58
super
Sylwia88 04.01.2011 15:32
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak