Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kołduny litewskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

poniżej, czasem się wszystkie nie zapisują : )

Przepis i sposób przygotowania na: kołduny litewskie

Składniki:

Na ciasto:
*mąka
*woda

Na nadzienie:
*5 dkg polędwicy wołowej
*10 dkg baraniny lub jagnięciny
* 5 dkg tłuszczu od nerki cielęcej ugotowanego krótko na parze
* 10 dkg szpiku wołowego
*mała cebula krótko przyrumieniona na maśle
* zgnieciony ząbek czosnku
* 2 kostki zamrożonego bulionu
* sól
*pieprz
*majeranek

Wykonanie:
Mąkę z wodą (tyle, ile mąka zabierze wody) wyrobić na gładkie ciasto. Nakryć podgrzaną miską i pozostawić przykryte na 15 minut.
Zmielić mięso i posiekać szpik oraz tłuszcz od nerki. Całość utrzeć na jednolitą masę i odstawić do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować, nakładać farsz i lepić małe pierożki. Ugotować w osolonej wodzie.
Zabaglione: 0,25 l rosołu wymieszać z dwoma łyżkami wódki, łyżką octu z białego wina, dwoma łodygami posiekanego selera naciowego, szczyptą lubczyku. Podgrzać, mieszając. Podawać z kołdunami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noculos 19.07.2010 19:35
Hmmm, bardzo ciekawy przepisik ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak