kołduny litewskie

kołduny litewskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • poniżej, czasem się wszystkie nie zapisują

    : )
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:

Na ciasto:
*mąka
*woda

Na nadzienie:
*5 dkg polędwicy wołowej
*10 dkg baraniny lub jagnięciny
* 5 dkg tłuszczu od nerki cielęcej ugotowanego krótko na parze
* 10 dkg szpiku wołowego
*mała cebula krótko przyrumieniona na maśle
* zgnieciony ząbek czosnku
* 2 kostki zamrożonego bulionu
* sól
*pieprz
*majeranek

Wykonanie:
Mąkę z wodą (tyle, ile mąka zabierze wody) wyrobić na gładkie ciasto. Nakryć podgrzaną miską i pozostawić przykryte na 15 minut.
Zmielić mięso i posiekać szpik oraz tłuszcz od nerki. Całość utrzeć na jednolitą masę i odstawić do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować, nakładać farsz i lepić małe pierożki. Ugotować w osolonej wodzie.
Zabaglione: 0,25 l rosołu wymieszać z dwoma łyżkami wódki, łyżką octu z białego wina, dwoma łodygami posiekanego selera naciowego, szczyptą lubczyku. Podgrzać, mieszając. Podawać z kołdunami.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

noculos

19.07.2010 19:35
Hmmm, bardzo ciekawy przepisik ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat