Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczne żeberka

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1,5 kg
cebula 3-4 duże
piwo 1 butelka
majeranek 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 2
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
sól
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
mąka
olej do smażenia
natka piertuszki świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczne żeberka

Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Każde obsypać solą i pieprzem, obtoczyćw mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Na tym samym oleju usmażyć cebulę pokrojoną w półplasterki (dość grube). Utłuc w moździeżu ziele angielskie, gożdziki i pieprz kolorowy, wymieszać z majerankiem, kminkiem, ziołami prowansalskimi i bazylią, Dodać do cebuli, wymieszać. Cebulę i mieśo włożyć do garnaka, zalać piwem, wymieszać. Dusić pod przykryciem 45 minut. Jeżeli sos będzie mało wyrazisty, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką. Jeżeli nie mamy świeżej natki, możemy dodać łyżeczkę lub dwie suszonej natki Prymat do sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 01.12.2011 21:59
uwielbiam żeberka
elaela123 05.01.2011 20:30
bardzo ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak