Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z grzybów suszonych.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 1 garść
seler 19 dag
cebula 1 szt
śmietana 1/2 szkl
masło 1 łyzka
natka pietruszki 3 łyzki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z grzybów suszonych.

Grzyby dokładnie umyć i namoczyć .W wodzie w której się moczyły ugotować do miękkości grzyby dodając selera w całości - odcedzić wywar zachować.
Grzyby pokroić w paski,selera zetrzeć na tarce.Cebulę utrzeć na tarce jarzynowej i poddusić na maśle.
Gdy cebula zżółknie dodać grzyby lekko oprószyć mąką,wymieszać dodać szklankę wywaru,seler i śmietanę - zagotować.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Ugotowany sos posypać natką pietruszki i podawać do kaszy gryczanej.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 04.09.2013 15:10
pyszny nie tylko z kaszą :-)
Dorian 03.07.2013 08:02
smakowity sosik
Motorek 15.06.2013 12:16
coś dla mnie
Bernadeta1 03.03.2013 00:20
pyszny taki sosik
Grażyna13 20.02.2013 12:18
uwielbiam :)
kuklik 03.02.2013 10:39
apetyczny i ten seler
caralajna 17.12.2012 07:10
wygląda smacznie
m1monika 11.07.2012 13:24
fajny :-)
anemon 30.03.2012 07:19
Świetny sos, i zgadzam się, ma piękny kolor. I jak zwykle u Ciebie pięknie podany.
pacpaw 22.02.2012 07:55
świetna barwa sosu
jogobella231
jogobella231 06.02.2012 09:13
super
Grażyna13 05.12.2011 10:09
Robie podobny do wigilijnych pierogów :)
IZABELA29 21.08.2011 13:38
ciut więcej to chyba nie szkodzi
ben-ka 03.05.2011 15:47
tak,tylko miało być 10 dag selera a wyszło...jak wyszło 19:( takie niedopatrzenie.
misia53 03.05.2011 11:17
z selerem ....nie przyszło by mi do głowy.....
barbara11561 12.03.2011 09:06
Super
MAR3STA 04.01.2011 17:06
pyszny sosik!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak