Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mirabelkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt.
mąka pszenna 6 łyżek
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 30% 200 ml
wiórki kokosowe 300 g
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
płatki migdałowe
dżem śliwkowy 1 mirabelkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mirabelkowe

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, wszystko zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę i piec 20 minut w temp. 170 stopni. Zimny biszkopt przeciąć na pół.
Żelatynę rozpuścić w wodzie wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijać na wysokich obrotach z cukrem pudrem. Gdy podwoi swoją objętość wlać żelatynę i jeszcze chwilę pomiksować. Dodać kokos i wymieszać dokładnie łyżką. Dół biszkoptu posmarować dżemem mirabelkowym i przyłożyć drugim plackiem. Posmarować wierzch oraz boki masą kokosową. Wierzch udekorować płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 08.04.2011 21:51
bardzo lubię mirabelki, ale do ciast nie dodawałam ich-super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak