Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem kataloński na deser

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko litr
żółtko jajek 6
cukier puder 25 dag
mąka kukurydziana 5 łyżek
cynamon laska
otarta skórka cytryny
cukier trzcinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Krem kataloński na deser

W garnku zagotuj 800 ml mleka ze skórką cytrynową, cynamonem, który wyjmij pod koniec gotowania. Ubij na jednolitą masę żółtka z cukrem. Wlej do nich gorące mleko, energicznie mieszając. Mąkę wymieszaj z pozostałym mlekiem i dodaj do ciepłej masy. Całą masę mieszaj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć, a następnie, gdy ostygnie przelej do naczyń żaroodpornych - tartinek. Posypać cukrem trzcinowym i zapiec z góry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 04.01.2011 11:43
muszę spróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak