Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik bez sera

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 3 szklanki
masło 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżka
jajko 6 szt.
śmietana 3 opakowania 500 ml
budyń śmietankowy 2 opakowania
mielony mak 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik bez sera

Składniki na ciasto (mąka, proszek do pieczenia, masło, 6 żółtek, szklanka cukru) połączyć i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części, 2/3 ciasta wyłożyć na spód i boki blachy, a 1/3 część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Na spód ciasta wyłożyć zmielony i posłodzony 0,5 szklanka cukru mak. Masa: śmietanę ubić mikserem, wsypać budynie i dokładnie wymieszać. Białka ubić , stopniowo dodawać 1/,5 szklanki cukru. Wymieszać ze śmietaną. Masę wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolaxa1 30.10.2011 23:12
ciekawe
Nina7 04.01.2011 09:28
Bez sera... A wygląda bardzo ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak