Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w czekoladzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach ok 80 dag
masło do smażenia
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w czekoladzie

1 cały sprawiony królik
1/2 tabliczki (5 dag) gorzkiej czekolady
1 cebula
3 marchewki
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki
4-5 łyżek oliwy (lub pół na pół oliwa i masło)
5 dag smalcu (najlepiej gęsiego
ale może także być wieprzowy)
200 ml wytrawnego białego wina
1 listek laurowy
sól
pieprz
mąka

Królika pokrój na porcje. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Posiekaj natkę. W dużym rondlu rozgrzej smalec i dodaj do niego oliwę. Na gorący tłuszcz wkładaj kawałki króliczego mięsa i szybko obsmażaj z każdej strony. Oprósz mąką, smaż jeszcze chwilę, a potem dodaj marchewki i cebulę. Wlej wino, przykryj rondel, zmniejsz ogień. Duś około 10 minut, dodaj czekoladę, czosnek, natkę i listek laurowy. Przypraw do smaku pieprzem, dokładnie wymieszaj, gotuj dalej około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie pokrój obrane ziemniaki w plasterki albo na cząstki i obsmaż je na maśle. Podawaj do królika. Dobrym dodatkiem są żurawiny lub borówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak